Governance
Governance, het samenspel van gedrag en regels voor goed bestuur en toezicht, is een onderwerp dat al jaren in ontwikkeling is voor zowel beursvennootschappen als partijen in de semipublieke sector. Deze regels zijn gevat in de Nederlandse Corporate Governance Code voor beursvennootschappen en talrijke codes voor bijvoorbeeld woningcorporaties, zorgaanbieders, onderwijsinstellingen en culturele instellingen. Deze codes bevatten principes en best practice bepalingen rondom thema’s als het voorkomen van de schijn van belangenverstrengeling, het afleggen van verantwoording, het borgen van onafhankelijk toezicht en het betrekken van interne en externe stakeholders bij het reilen en zeilen van de organisatie. Waar voorheen de nadruk vooral lag op het naleven van regels om goed bestuur en toezicht te borgen, is er de laatste jaren veel oog voor het gedrag en de voorbeeldfunctie van bestuurders en commissarissen.
Impact schenden governance regels
Het belang van het naleven van governance regels is groot. Zelfs de schijn van het niet naleven van governance regels kan al serieuze gevolgen hebben voor de reputatie van de organisatie en de bestuurders, commissarissen en interne toezichthouders. In diverse zaken leidt het schenden van regels uit governance codes bovendien tot de conclusie “wanbeleid” door de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam, een opmaat voor een civiele bestuurders- of toezichthoudersaansprakelijkheidsclaim. Om die reden is het van belang de governance spelregels te kennen, zorgvuldig gedrag te vertonen en hierop regelmatig te reflecteren.
Team Gezondheidszorg
Als ondernemingsrecht specialisten, zijn Fenna van Dijk en Eline Lam als “board room advisors” regelmatig sparringpartners van bestuurders en toezichthouders. Naast het bieden van advies, reiken ze oplossingen aan over onder andere de volgende onderwerpen:
- Hoe voorkom ik de schijn van belangenverstrengeling, bijvoorbeeld binnen een groep van ondernemingen?
- Hoe moet ik een benoemingsprocedure voor de bestuurder of lid van de raad van toezicht inrichten?
- Is het toezicht binnen mijn organisatie / instelling onafhankelijk en adequaat ingericht?
- Hoe borg ik een zorgvuldige en transparante bedrijfsvoering?
- Voldoen mijn statuten en reglementen aan de laatste governance codes?
Samen met de specialisten van het team dat zich richt op bestuurdersaansprakelijkheid adviseren Fenna en Eline bestuurders en toezichthouders over hun positie en risico´s van aansprakelijkheid.
Expertise
Fenna van Dijk geeft les aan de Governance University over “Governance in de semi-publieke sector” en over bestuurdersaansprakelijkheid. Ook is Fenna auteur van de column “Oprecht” van het tijdschrift Goed Bestuur en Toezicht dat 4 keer per jaar verschijnt. Fenna en Eline geven regelmatig workshops over dit thema en worden ook door zorginstellingen regelmatig gevraagd om een kennissessie te verzorgen voor bestuurders en toezichthouders.
Rechtindezorg
Op de speciale website Rechtindezorg schrijven Fenna van Dijk en Eline Lam regelmatig over governance en transparante bedrijfsvoering in de zorg.
Recent werk
- Het beoordelen en aanpassen van statuten en bestuurders- en RvT reglementen van diverse zorginstellingen.
- Advies over de positie van het bestuur van een zorginstelling bij gebleken onregelmatigheden in de financiële administratie.
- Advisering omtrent de inrichting van een groep zorginstellingen en de compliance met zorgregelgeving en de Governancecode Zorg.
- Advisering over en implementatie van de regels omtrent het bestuur en toezicht bij diverse (nieuwe) zorginstellingen of partijen die daar nauw bij betrokken zijn en de regels zo goed mogelijk willen volgen.
- Advisering over het inrichten van de governance binnen een samenwerkingsverband.