Smart City
In een smart city worden data verzameld via een netwerk van sensoren en camera’s. Die data worden gebruikt om de stad te besturen en efficiënter te maken, maar ook door private ondernemingen die er hun voordeel mee doen bij het halen van hun bedrijfsdoelstellingen.
Voorbeelden van smart city toepassingen zijn slimme lantaarnpalen die de lichtsterkte aanpassen om bezoekersstromen te reguleren, verkeerssystemen met camera’s die het verkeer reguleren om opstoppingen te voorkomen of camera’s of sensoren die bezoekers via een app naar parkeerplaatsen leiden. Of meer actueel: een app die registreert of iemand in de buurt is geweest van iemand die besmet is met het coronavirus.
De voordelen van deze toepassingen zijn evident. Zij maken de stad onder meer leefbaarder en duurzamer. Tegelijkertijd kan het constant vergaren van data en het beslissen op basis van een interpretatie van die data ook negatieve effecten hebben, bijvoorbeeld omdat onze privacy of autonomie in het geding komen of omdat op basis van (onjuiste) interpretaties onjuiste beslissingen worden genomen.
Het succes van smart city toepassingen staat of valt dan ook met transparantie, betrouwbaarheid en compliance met onze grondrechten en -beginselen. Nieuwe technologische oplossingen of producten moeten een ethisch-juridische toets kunnen doorstaan om toekomstbestendig te zijn.
Ons smart city team, dat zowel bestaat uit experts op het gebied van IT-recht, IE-recht en privacy als experts op het gebied van bestuursrecht/omgevingsrecht en Europees recht staat bedrijven en overheden bij om digitale producten te ontwikkelen waarbij deze ethisch-juridische kant is gewaarborgd.
Anita Nijboer is, in samenwerking met de Future City foundation, medeauteur van het boek “Smart en leefbaar, belangen borgen in de digitaliserende gemeente’, dat in 2018 is uitgegeven en is gepresenteerd op de Smart City Expo in Barcelona en van het boek “Een slimme stad, zo doe je dat”, waarin zij onder meer een modelverordening voor de smart city heeft opgesteld die gemeenten kunnen gebruiken om smart city technologie te reguleren. Via een zogenaamde city deal die is gesloten tussen de Future city foundation en het ministerie van BZK wordt onder meer de modelverordening getest in de praktijk. Anita Nijboer is toegetreden tot de raad van advies bij deze city deal van het ministerie van BZK.