Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 23 oktober 2018
Zonder toestemming van zijn ouders is een 18-jarige zoon gaan rijden met de Jaguar van zijn vader. De zoon was niet in het bezit van een rijbewijs. Bij zijn ritje is de jongen van de weg geraakt en in een naast gelegen weiland terecht gekomen. Daarbij is de afrastering van het weiland en de auto beschadigd geraakt. De schade is door de verzekeraar vergoed. De verzekeraar heeft de zoon aansprakelijkheid gesteld en betaling gevorderd van de totale schade van EUR 11.213,71. De zoon heeft dit bedrag betaald maar vordert nu terugbetaling van de verzekeraar.
In deze procedure is de vraag aan de orde of de verzekeraar een regresvordering toekomt op de zoon nu hij een bloedverwant is in de rechte lijn van de verzekerde vader. Op grond van art. 7:962 lid 3 BW geldt voor deze situatie een subrogatieverbod. Uit deze bepaling volgt echter ook dat het subrogatieverbod niet geldt voor zover de aansprakelijke persoon jegens de verzekerde aansprakelijk is wegens een omstandigheid die afbreuk zou hebben gedaan aan de uitkering, indien die omstandigheid aan de verzekerde zou zijn toe te rekenen.
Het hof oordeelt dat deze uitzonderingssituatie (ex art. 7:962 lid 3 tweede zin BW) zich in dit geval voordoet. De vader zou zijn recht op uitkering immers hebben verspeeld in de (hypothetische) situatie dat hij de schade zelf onder gelijke omstandigheden zou hebben veroorzaakt. In dat geval zou de schade op grond van de relevante voorwaarden niet voor dekking in aanmerking zijn gekomen. Tevens is het volgens het hof in deze situatie onwenselijk wanneer het subrogatieverbod ertoe zou leiden dat de zoon de door hem veroorzaakte schade uiteindelijk niet zou hoeven dragen.
De achtergrond van de uitzondering op het subrogatieverbod is dat wanneer de uitzonderingssituatie zich voordoet (bijvoorbeeld wanneer een echtgenoot de schade opzettelijk heeft veroorzaakt) het onwenselijk is wanneer de schade niet op deze persoon verhaald kan worden. Volgens het hof is de uitzondering dan ook juist van toepassing op een situatie zoals in deze casus aan de orde was.
Wilt u hier meer over weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Klik hier voor de uitspraak:
Schade na joyriding: uitzondering op subrogatieverbod van toepassing
Schade na joyriding: uitzondering op subrogatieverbod van toepassing
7 maart 2019