Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 5 maart 2019
Aan de hand van de arbeidsrechtelijke omkeringsregel en het leerstuk van proportionele aansprakelijkheid beoordeelt het hof in deze procedure of de werkgever aansprakelijk is voor het ontstaan van kanker bij de werknemer.
Feiten
De werknemer is in 2001 overleden aan de gevolgen van een kwaadaardige tumor. Hij heeft gesteld dat de kanker is veroorzaakt door zijn werkzaamheden als schilder voor de werkgever. Na zijn overlijden hebben de erfgenamen van de man schadevergoeding gevorderd van de werkgever. Nadat de vordering door het hof Arnhem was toegewezen heeft de Hoge Raad in het arrest Lansink/Ritsma (ECLI:NL:HR:2013:BZ1721) deze uitspraak vernietigd en het geding verwezen naar het hof ’s-Hertogenbosch.
Arbeidsrechtelijke omkeringsregel
Volgens het hof komt de werknemer in dit geval geen beroep toe op de arbeidsrechtelijke omkeringsregel. Deze regel drukt het vermoeden uit dat de gezondheidsschade van de werknemer is veroorzaakt door de omstandigheden waarin deze zijn werkzaamheden heeft verricht. De Hoge Raad heeft in het arrest Lansink/Ritsma overwogen dat voor dit vermoeden geen plaats is in het geval het verband tussen de gezondheidsschade en de arbeidsomstandigheden te onzeker of te onbepaald is.
Door middel van onderzoek door een deskundige wordt in deze procedure vastgesteld dat de kans dat de kanker bij de werknemer door zijn werk als schilder is veroorzaakt tussen de 14,7% en 32,3% bedraagt. Daarmee is het verband tussen de gezondheidsschade en de arbeidsomstandigheden te onzeker en te onbepaald, aldus het hof.
Proportionele aansprakelijkheid
Het beroep op proportionele aansprakelijkheid slaagt wel. Volgens het hof is sprake van een zorgplichtschending door de werkgever ex art. 7:658 BW. De werkgever heeft de werknemer niet, althans onvoldoende, beschermd tegen het gevaar van het ontstaan van kanker en andere aandoeningen. De kans dat de schade door de normschending is veroorzaakt is niet zeer klein noch zeer groot.
Nu de werkgever proportioneel aansprakelijk is, moet hij de schade vergoeden in evenredigheid met een als een percentage uitgedrukte kans dat de schade door de normschending is veroordeeld. Het hof schat dit percentage op 25% (dat lijkt grofweg het gemiddelde van de door de deskundige vastgestelde kansberekening te zijn).
Wilt u hier meer over weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Klik hier voor de uitspraak:
Proportionele aansprakelijkheid voor schade van werknemer
Proportionele aansprakelijkheid voor schade van werknemer
21 maart 2019